Vergeet adreswijziging doorgeven niet!

Het verhuizen naar een nieuw adres brengt veel taken met zich mee. Zo moet u niet alleen uw oude woning netjes achterlaten, uw inboedel op de juiste manier vervoeren en uw inboedel op uw nieuwe adres uitpakken, maar moet u ook aan diverse administratieve zaken denken bij het organiseren van een verhuizing. Eén van de belangrijkste administratieve taken die u uit moet voeren bij een verhuizing, is naast het reserveren van een verhuisbedrijf is de adreswijziging doorgeven. Hoe dit precies werkt en aan welke instanties u een adreswijziging door moet geven, leest u in dit artikel.

Huisnummer onderdeel van de adreswijziging

Hoe werkt adreswijziging doorgeven?

Het doorgeven van een adreswijziging lijkt misschien ingewikkeld, maar in feite is adreswijziging doorgeven niet zo lastig. De reden dat adreswijziging doorgeven niet zo lastig is als veel mensen denken, heeft te maken met het feit dat u uw adreswijziging in veel gevallen alleen aan de gemeente door hoeft te geven. De gemeente zet de adreswijziging vervolgens in de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens): een systeem dat door veel partijen wordt gebruikt om de adresgegevens van burgers te achterhalen en bij te houden. Een voorbeeld van een instantie die de GBA van de gemeente bijvoorbeeld gebruikt, is de Belastingdienst.

In enkele gevallen moet u overigens wel meer doen dan enkel het doorgeven van een adreswijziging bij de gemeente. Wilt u gebruik maken van een afzonderlijk postadres, ontvangt u huurtoeslag op uw oude adres of gaat u naar het buitenland verhuizen, dan moet u enkele extra stappen ondernemen voor adreswijziging doorgeven.

Aan wie moet ik een adreswijziging doorgeven?

Naast de gemeente en de Belastingdienst zijn er natuurlijk nog enkele andere partijen die op de hoogte moeten worden gebracht van uw verhuizing. Naast uw familie, vrienden, collega’s en kennissen, zijn dit de volgende partijen: de buren, uw werkgever, zakelijke relaties, uw huisarts, uw tandarts, uw eventuele andere medische specialisten, de verzekeringsmaatschappij voor uw ziekenfondsverzekering, de apotheek, de autoverzekering, de levensverzekering, de uitvaartverzekering, de bank of de notaris, de school van uzelf of van uw kinderen, verenigingen waar u aangesloten bent, vakbonden, dagbladen, tijdschriften of kranten waar u een abonnement op heeft, politieke partijen waar u aangesloten bent, de fitnessclub, DUO (als u student bent) en de Kamer van Koophandel als u ondernemer bent.

Een echtpaar aan het overleggen

De meeste van bovenstaande partijen zijn niet aangesloten bij de GBA en hebben dus een aparte adreswijziging nodig. Wilt u zeker weten dat u geen belangrijke correspondentie misloopt, dan is het adreswijziging doorgeven aan deze partijen zeker een aanrader.

Adreswijziging doorgeven: tips voor succes

Ook als u veel tijd heeft gestoken in adreswijziging doorgeven, kan het voorkomen dat er iets niet helemaal goed is gegaan of dat u iets over het hoofd heeft gezien bij adreswijziging doorgeven. Om te voorkomen dat u op deze manier in de problemen komt, krijgt u nog twee tips voor na adreswijziging doorgeven:

  1. Laat uw post doorsturen door de postbezorger. U kunt dit eenvoudig online aanvragen. Als adreswijziging doorgeven niet goed is gegaan, betekent dit dat u alsnog uw post krijgt.
  2. Controleer regelmatig uw oude brievenbus of laat uw post doorsturen door uw buren of de nieuwe bewoners van uw woning.


Veel tips voor tijdens de verhuizing, alsnog besloten om de verhuizing uit te besteden aan een professional. Zelf kende we geen verhuisbedrijf, gelukkig hebben we door middel van de gratis service een geschikt verhuisbedrijf leren kennen
Tim
Super eenvoudig om meerdere verhuisbedrijven te vergelijken. Door de eenvoud hebben wij binnen een minuut erg veel bespaard op de verhuiskosten. Bij een volgende verhuizing komen wij zeker terug voor een vergelijking
Robin
Zelf hadden we geen vervoer om de gehele inboedel te verhuizen. In plaats van 6 keer heen en weer te rijden hebben wij besloten om een verhuisbedrijf in te huren. Binnen een dag hadden wij contact met diverse verhuizers en is de verhuisdag soepel verlopen
Marjan
Over ons

Verhuis-feitjes.nl is de nummer 1 site als het gaat om informatie verlenen bij het verhuizen. Zo zijn er verschillende tips die het verhuizen een stuk makkelijker maken. Wilt u een verhuisbedrijf inschakelen, waar moet u dan zoal op letten. Door zoveel mogelijk vragen te beantwoorden is Verhuis-Feitjes.nl een complete site voor alles omtrent verhuizen. Of u nou zelf de verhuizing regelt of het laat regelen. Gaat u als particulier verhuizen of is het een zakelijke verhuizing. Met allerlei soorten verhuizingen hebben wij de nodige ervaring. Ook hebben wij een netwerk van geschikte verhuisbedrijven voor u. Ons netwerk stellen we graag aan u beschikbaar door middel van onze gratis vergelijkingsservice. Wanneer u hier gebruik van maakt, kunt u tot wel 40% besparen op de verhuiskosten.

Vestigingen

Onze vestigingen zitten verspreid door het hele land:

Verhuisbedrijf kosten

Belangrijk zijn de kosten voor verhuisbedrijven. De prijzen van een verhuizing: